sobota, 21 grudnia 2013

Kutia z miodem pitnym




























A propos maku i kutii - http://bialaglowka.blogspot.com/2013/12/swiateczne-ciekawostki-kulinarne-mak.html


  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku
  • 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów włoskich i laskowych
  • 1 szklanka miodu pitnego (trójniaka)
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • garstka rodzynek sułtanek
  • garstka suszonych moreli


Dzień przed przygotowywaniem przysmaku, pszenicę oraz mak zalewamy wodą, a rodzynki miodem pitnym i pozostawiamy na noc do namoczenia.

Następnego dnia, pszenicę osączamy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą.
Gotujemy do miękkości, w trakcie gotowania zmieniając wodę kilkukrotnie.
Mak osączamy i dwukrotnie mielimy przez gęste sitko, za drugim razem na przemian z cukrem pudrem.

Ugotowaną pszenicę i mak łączymy ze sobą.
Dorzucamy namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki morele.
Dodajemy miód pszczeli i pitny, w którym moczyły się rodzynki i wszystko razem dobrze mieszamy.
Przekładamy całość do miski i dekorujemy według uznania.

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz