niedziela, 27 lipca 2014

Kotlet Pożarskiego

















  • 600g piersi kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • kilka kromek chleba tostowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz


Pierś kurczaka mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub dobrze siekamy (u mnie to drugie).
Przekładamy je do miski i wlewamy do niego żółtko oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórek i jak na zdjęciu - kroimy w cieniutkie, krótkie paski.
Z gotowej mięsnej masy lepimy niezbyt grube, owalne kotlety.
Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia.
Podajemy z pomidorami, surówką z kapusty i frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz