czwartek, 13 listopada 2014

Udziec indyczy duszony z warzywami

Pyszny i soczysty!
Do tego delikatny i mało wymagający.


  • 1 spory udziec indyczy bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży por
  • 2 małe cebulki
  • 3 szklanki bulionu drobiowego


Mięso przekrawamy równomiernie na płat.
Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę.
Przygotowaną pastą nacieramy mięso z każdej strony, po czym ściśle zwijamy.
Dla bezpieczeństwa, można użyć do zawinięcia kuchennego sznurka.
Przyprawiony udziec można odstawić do lodówki na kilka godzin lub pozostawić na przynajmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mięso podsmażamy z każdej strony na gorącej patelni, do zbrązowienia skórki.
Obrane warzywa kroimy w niezbyt grube plastry, cebule zaś kroimy na ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię z mięsem i razem podduszamy przez kilka minut, by przeszły smakiem.
Następnie całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 250 stopni piekarnika.
Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach.
Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz