poniedziałek, 28 września 2015

Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem


Mmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem.
Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;)
Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni.
Warto zacząć od czegoś lekkiego.


  • ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej)
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, biały pieprz mielony
  • opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu


Dynię i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy groszek z puszki.
Całość gotujemy na niezbyt dużym ogniu do miękkości.
Miękkie warzywa z bulionem miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy imbirem i pozostałymi przyprawami, a także sokiem z cytryny.
Dolewamy mleko i dobrze mieszamy.
Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Podajemy w kubkach lub bulionówkach, posypaną posiekaną natką oraz ewentualnie granulkami granatu (świetnie się komponują!) i grzankami. :)



2 komentarze: