poniedziałek, 23 września 2013
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem
Sezon jabłkowy jest podwójnie radosny.
Uwielbiam jesień, ponieważ ten czas zawsze skłania do refleksji... a również w tym czasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie.
Ah! Antonówki...
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane).
Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu.
Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru.
Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną.
:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy pomysł :) I szybki do zrealizowania!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, a do tego są przepyszne! :)
Usuń