poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami
































Uwielbiam zupy krem.
Czasami nawet wolę je bardziej od tych zwyczajnych.
Może dlatego, że w ich wypadku ciekawe połączenia smakowe odczuwa się nieco inaczej.
Po dorwaniu niedawno selera naciowego pomyślałam, że i z niego taka zupa u mnie na pewno powstanie. :)
I voila!

  • 1 cały seler naciowy
  • 1litr dobrego bulionu warzywnego
  • 50g śmietankowego serka topionego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • chleb tostowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sól


Bulion warzywny zagotowujemy.
Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu.
Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem.
Warzywa gotujemy do miękkości.

Gdy seler będzie już miękki, zmniejszamy płomień do minimum i całość dobrze miksujemy na gładką masę.
Do garnka dokładamy serek topiony oraz pieprz cytrynowy/sok z cytryny i resztę przypraw według uznania.
Ja dodaję dużo pieprzu czarnego i niezbyt dużo soli.
Zupę podgrzewamy na bardzo niedużym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści.
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i smażymy grzanki.
Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami i posiekanymi liśćmi selera.
Jeśli ktoś ma chęć, można również oczywiście zabielić ją śmietanką.





3 komentarze:

  1. Kremowa i serowa - pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, bardzo szybko zniknęła. :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo dobra i szybko znikla....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń