poniedziałek, 10 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej































na 4 nieduże polędwiczki wieprzowe


GLAZURA:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka świeżego otartego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska


Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy włókien, jeśli takowe są.
Z soku z cytryny odlewamy jedną łyżkę do przygotowania glazury.
Resztę mieszamy z łyżeczką soli i taką mieszaniną nacieramy mięso.
Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na półtorej godziny.

Z zalewy ananasowej odlewamy 1/3 szklanki.
Wlewamy ją do rondelka i dodajemy do niej łyżkę musztardy oraz pozostałe składniki glazury.
Dobrze mieszając trzepaczką doprowadzamy całość do wrzenia.

Gdy mięso lekko przejdzie przyprawami, rozgrzewamy lekko patelnię i pozostawiamy na niedużym ogniu.
Smarujemy mięso połową glazury (z każdej strony) i podsmażamy, aż lekko się zrumienią i nabiorą "połysku".
Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia, smarujemy połową pozostałej części glazury z jednej strony i pieczemy ok. 25-30 minut.
Po tym czasie przekręcamy polędwiczki na drugą stronę, również smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy ponownie ok. 25 minut.

Podajemy gorące, polane powstałym sosem z kawałkami ananasa i frytkami.


Sztuka mięsa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz