poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa porowa na drobiowych sercach i wątróbce


































Najlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam.
Naprawdę sycąca, smaczna i prosta.
A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3


  • 500g kurzych serduszek
  • 500g tychże wątróbek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży/2 mniejsze pory
  • 2 nieduże ziemniaki
  • niewielki kawałek korzenia selera
  • seler naciowy
  • nać pietruszki
  • kopiasta łyżeczka posiekanego koperku
  • przyprawa warzywna
  • sól, pieprz


Serduszka kroimy na połowy i pozbywamy się z nich pozostałych skrzepów krwi i tłuszczu.
Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, większe kawałki kroimy na pół i wycinamy z niej ewentualne włókna.
Przekładamy wszystko do garnka.
Zalewamy zimną wodą, wlewając mniej więcej drugie tyle ponad, co mięsa i wsypujemy około dwóch łyżeczek soli.
Po zagotowaniu wody zbieramy brunatną szumowinę i zmniejszamy gaz do minimum.

I serduszka i wątróbki powinny być już lekko miękkie, dorzucamy więc do nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę.

Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach.
Polecam przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz