wtorek, 4 marca 2014

Pełnozirniste calzone z pieczarkami i papryką



























na 4 pierożki calzone:

ciasto:
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225g mąki pszennej poznańskiej
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300ml mleka wymieszanego z ciepłą wodą (pół na pół)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 


farsz:
  • passata pomidorowa
  • zioła włoskie
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 200g świeżych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 80g żółtego sera 
  • 1 spora czerwona cebula 
  • masło klarowane


Do miski przesiewamy mąkę pszenną poznańską. Dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, której przesiewać nie trzeba.
Do drugiej miseczki wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i wlewamy do nich pół szklanki letniego mleka z wodą. Wszystko razem dobrze mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Gdy drożdże będą gotowe do pracy, przygotowujemy ciasto na calzone.
Do mąk w misce dolewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, pozostałe letnie mleko z wodą oraz sól.
Składniki dobrze ze sobą łączymy, po czym zagniatamy na stolnicy.
Mąka pełnoziarnista powinna być dobrze wyrobiona, powinniśmy więc ugniatać ciasto dłuższy czas, najlepiej około dziesięciu minut.
Nie może być ono zbyt twarde, jeśli więc ciężko się wyrabia, warto dodać więcej mleka lub wody.
Gdy będzie już dobrze wyrobione, gładkie i jednolite, natłuszczonymi dłońmi formujemy je w kulę i odstawiamy w misce do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szklankę passaty pomidorowej mieszamy z dwiema łyżeczkami włoskich ziół.
Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki kroimy na połowy, po czym na ćwiartki.
Podsmażamy je lekko na maśle z każdej strony.
Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski lub kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej  1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia).
Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo).
Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz ser.
Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy w formę pierożka.
To samo robimy z pozostałymi plackami.
Każdego pierożka smarujemy lekko mlekiem i posypujemy ziołami.

Pozostawienie do ponownego wyrastania nie jest potrzebne, więc gotowe calzone wkładamy prosto do ciepłego piekarnika.
Jeśli pieczemy na kamieniu, należy zacząć go nagrzewać już podczas wyrastania drożdżowego ciasta, a następnie piec na nim calzone około 10 minut.
Jeśli zaś pieczemy je w formie standardowej, należy pierożki ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.




3 komentarze:

  1. Taki duży pieróg robi wrażenie :D I to nadzienie mmmm...pewnie rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, udało mi się kpić fantastycznie pasujący ser... oczywiście przypadkiem. :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. świetnie wyglądają:) bardzo lubię z calzone:)

    OdpowiedzUsuń