▼
wtorek, 30 lipca 2013
Puszysta zupa czosnkowa
Pod tym linkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;)
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65
Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów.
Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam z tamtej okolicy w prezencie.
Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam.
Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym!
Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim.
3 litry wywaru z kurczaka
2 główki czosnku
3 kromki chleba
3 średnie ziemnaki
1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim
1 surowe jajko
twardy ser żółty
tłuszcz do smażenia
przyprawa uniwersalna do zup
natka pietruszki
Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze kurczaka, doprawionym przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym całość miksujemy.
Do gładkiego wywaru przekładamy podsmażony czosnek i podgotowujemy kilka chwil.
Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając.
Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy.
Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor.
Ser tarkujemy na dużych oczkach.
Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Mniam!
Smaczna ta zupa:) chętnie zjadłabym trochę:) super pomysł z tym serkiem:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję! :)
UsuńMożna na nią głosować w konkursie Almette pod tym linkiem.
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65
Zapraszam! :)
Jadłam zupę czosnkową na Słowacji, i mimo, że jestem fanką czosnku - nie zachwyciła mnie. Ale Twoja podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń