niedziela, 18 sierpnia 2013

Szybka papryka faszerowana



































Czyli dobry obiad w 5 minut.

dla 4 osób:

0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 

4 średnie czerwone papryki

1 spory pomidor
3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych
3 ząbki czosnku

łyżka stołowa ostrej papryki
łyżeczka kuminu rzymskiego

łyżka koncentratu pomidorowego
sol, pieprz

Zielnik Kuchenny 2013Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości.
Należy uważać, by się nie rozgotowały.
W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso.
Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy.
Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając.
Gdy papryki są miękkie, wykładamy je delikatnie na durszlak i dajemy odcieknąć.
Warzywa psiankowate 2013Łyżką nakładamy w nie farsz, zamykamy i podajemy na talerzyki.
Nic prostszego, a jak pysznie. ;)

1 komentarz: