niedziela, 1 września 2013

Kołacz jaglany


































Przepyszne i zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną, której smak pokochałam już dość dawno.
Wcześniej słyszałam o niej wiele niepochlebnych opinii, jakoby miała być gorzka, czy też bez smaku.
Kto jeszcze nie jadł, pozwolę sobie zdementować te plotki - to jedna ze zdrowszych i smaczniejszych kasz dostępnych na rynku.. (nie zawiera glutenu!) trzeba tylko potraktować ją sposobem. ;)

Bez glutenu
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka

3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli



Kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem, by straciła część goryczki.
Gotujemy ją w mleku do uzyskania kleistej konsystencji, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę, żółtka zaś ucieramy z cukrem na puch.
Począwszy od żółtek wprowadzamy delikatnie jajka do kaszy, po czym dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do przygotowanej wcześniej, niedużej okrągłej blachy i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Rodzinne, zdrowe śniadanie gotowe.
Najlepiej smakuje z domowymi powidłami...
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz