środa, 12 lutego 2014

Jajko zapiekane w awokado


Awokado uwielbiam, najlepiej w postaci po prostu owocu z sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Tym razem naszło mnie na pokuszenie się czegoś oryginalniejszego.
Dla tych, którzy obchodzą 14 lutego dzień zakochanych podpowiem, że tego dnia będzie to idealna przystawka do wykwintnej kolacji przy świecach. ;)


  • dwa dwóch osób:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka kurze (rozmiar M lub S)
  • garstka żółtego sera
  • sól
  • ząbek czosnku
  • folia aluminiowa

Awokado kroimy na połowę i wyciągamy pestkę.
Z owocu, od miejsca, skąd wyjęliśmy pestkę, delikatnie łyżeczką drążymy otwór na jajko.
Powinien być dość głęboki, by nie wyciekło.
Jajka z awokadodo nie utrzymają się w pionie, by więc nic się z nich nie wylało, należy upiec je w kokilkach lub ułożyć na zgniecionej odpowiednio folii aluminiowej.
W wydrążone połówki avocado, leżące już stabilnie, wbijamy po jednym jajku i lekko z wierzchu je solimy.
Całość posypujemy startym żółtym serem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wstawiamy doń gotową przystawkę i zapiekamy około pół godziny, w zależności od wielkości awokado.

Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem z plasterkami czosnku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz