czwartek, 6 lutego 2014

Kaczka po mazursku

 Ostatnio polubiłam kaczkę.
W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka.
Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :)

Na dwie porcje:

  • 2 kacze nogi
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka miodu pszczelego

Nogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Czosnek obieramy i  przeciskamy przez praskę.
Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej.
Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub nawet dłużej.

Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki.
W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku.
Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną.


Sztuka mięsa Kulinarna podróż po Polsce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz