wtorek, 3 czerwca 2014

Tarta na cieście francuskim, z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami


Najlepsza tarta jaką jadłam, inspirowana przepisem z książki Lidla "Pascal kontra Okrasa". <3

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300g pomidorów na gałązce
  • 150g wędzonego łososia w plasterkach
  • 4 jajka
  • 100ml jogurtu bałkańskiego
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz czarny i sól morska świeżo mielone


Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty. 
Jeśli używamy formy metalowej, najlepiej wysmarować ją wcześniej masłem, w przypadku ceramicznych lub szklanych nie jest to wymagane.
Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w malutką kostkę.
Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia.
W powstałe trójkąty wrzucamy część pomidorów, a całość zasypujemy szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami bazylii.
Przyprawiamy tartę z wierzchu solą oraz pieprzem.

Jajka wbijamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z jogurtem bałkańskim, aż będą jednolite.
Gotową masą jajeczną zalewamy tartę, a na wierzch dorzucamy resztę pomidorów i liści bazylii.
Z wierzchu doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem i szczypiorem.

Gotową tartę wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy do pół godziny, aż jajka się zetną.
Re-we-la-cja!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz