środa, 9 lipca 2014

Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami


































Najlepszy!
Mięciutki i lekko pikantny.
Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret.
Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;)


  • 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy)
  • 150g łagodnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 600g młodych ziemniaków


mieszanka przypraw do mięsa:
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej


do ziemniaków:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • łyżeczka tymianku
  • sół morska
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do smażenia



Kurczaka przepłukujemy i osuszamy.
Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami.
W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw.
Z gotowej odmierzamy dwie łyżki stołowe i dodajemy je do przygotowanych 150 gramów keczupu, dodajemy do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
Keczupem doprawionym przyprawami, dokładnie marynujemy mięso kurczaka.
W niemetalowym naczyniu odstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube półplasterki, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym wkładamy na niego ziemniaki.
Przyprawiamy je podanymi przyprawami i podsmażamy, aż będą rumiane ciągle mieszając.

Kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut.
Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150  stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut.

Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką.
Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze. :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz