piątek, 16 października 2015

Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji



Właściwości jagód goji są wprost niezrównane.
Co dzień odkrywam ich przydatność w kuchni, a dziś współpracują świetnie w daniu z patelni. :)
Makaron dyniowy posklejał się z powodu użycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję.
Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :)

  • 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g)
  • 100g kaszy pęczak
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • kawałek pora (ok. 5 centymetrów)
  • 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego
  • kawałek żółtego sera (według upodobań)
  • 2 spore ząbki czosnku
  • kilkanaście sztuk suszonych jagód goji
  • odrobina soli
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Dynię pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu.
Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą.
Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy.
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki.
Ser ścieramy na drobnej tarce.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek.
Całość przesmażamy przez kilka minut delikatnie mieszając i dusimy aż seler i por zmiękną.
Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki.
Kroimy w niezbyt dużą kostkę i dorzucamy razem z ugotowanym pęczakiem i startym serem na patelnię.
Suszone jagody goji zalewamy na dosłownie kilkanaście sekund gorącą wodą, po czym odcedzamy i łączymy z zawartością patelni.
Całość doprawiamy delikatnie solą, smażymy na małym ogniu aż ser się rozpuści.
Makaroszotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny.

:)





Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl 

Ambitnie i zdrowo

1 komentarz: