piątek, 25 października 2013

Jesienny cwaniak korzenny

































Smoothie można tłumaczyć różnie, ale do tego wytworu idealnie pasuje właśnie cwaniak. :)
Jestem nim zachwycona, na pewno więc nie będzie to ostatni taki wymysł tej jesieni.


Składniki podane na około 4 porcje.

Jak to koktajl - nic prostszego.
Dynię zapiekamy do miękkości w piekarniku (w około 180 stopniach, pokrojoną na części).
Banany oraz kaki obieramy i kroimy na cząstki.
Z zapieczonej dyni wydrążamy miąższ i razem z kaki i bananem wrzucamy do blendera.
Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach do uzyskania ilości łyżeczki od herbaty.
Wrzucamy go razem z połową łyżeczki cynamonu oraz kardamonu do owoców.
Wszystko zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Prawdziwie jesienny rarytas. :)















2 komentarze:

  1. fajny przepis, smoothie dyniowe są przepyszne. u mnie też się pojawił przepis, zapraszam :
    http://www.pinkhungry.com/sernikowo-dyniowe-smoothie-sniadaniowe/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnóstwo pyszności w jednej szklance :)

    OdpowiedzUsuń