▼
środa, 21 sierpnia 2013
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat
Od dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł na faszerowane ogórki kiszone.
Jako, że moje własne (nieskromnie wspominając - najlepsze! ;) ) zdążyły się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja.
To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów.
Efekt jest zaskakująco pozytywny.
0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 duże pomidory
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka kminu rzymskiego
pół torebki słodkiej papryki w proszku
dwie łyżki tejże ostrej
dwie łyżki przecieru pomidorowego
przyprawa uniwersalna
puszka czerwonej fasoli
słoik kiszonych ogórków
trochę startego sera
pieprz
olej do smażenia
Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju.
Dokładamy przecier pomidorowy oraz podprażony kumin i razem przesmażamy.
Dorzucamy rozdrobnione rękoma mięso i dokładnie wszystko mieszamy.
Przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz paprykami i pieprzem.
Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut.
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do mięsa.
Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut.
Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola.
Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki.
Posypujemy tartym serem i podajemy gorące.
Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego.
Bardzo ciekawa przystawka. Dziękuję za dodanie do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuń