piątek, 18 lipca 2014

Bardzo proste i szybkie pulpety w sosie pomidorowym

Masz mięso mielone, sok pomidorowy i mało czasu?
Pomogę Ci to wykorzystać. ;)


  • 500g mieszanego mięsa mielonego
  • 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego
  • 300ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • przyprawa warzywna uniwersalna
  • olej do smażenia


Mięso mielone rozdrabniamy w rękach.
Dodajemy do niego zmiażdżone 4 ząbki czosnku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmiażdżony w moździerzu kumin i  sól, pieprz ziołowy.
Wyrabiamy mięso dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją.
Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika.
Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka.
Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę.
Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia.

Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut.
Gotowe!
Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania. :)




1 komentarz:

  1. Zrobiłam i wyszło pyszne. Polecam serdecznie, jeżeli ktoś nie ma pomysłu na obiad i nie chce siedzieć w kuchni w nieskończoność.

    OdpowiedzUsuń