expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

sobota, 30 maja 2015

Syrop z mięty



Jeśli ktoś ma ogródek działkowy lub po prostu mieszka poza miastem wie, jak potrafi plenić się mięta. Gdy już zacznie rosnąć, nic jej nie powstrzyma i zapas tego zioła mamy zapewniony właściwie do późnej jesieni.
Szczerze polecam wykorzystywać jej jak najwięcej w sezonie letnim.
Jednym z najprostszych sposobów na miętę jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami.


  • 1 litr wody
  • 15 długich, świeżych gałązek mięty
  • 4 duże plastry cytryny
  • 250g cukru


Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy.
Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek.
Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do słoików/butelek.
Jeśli nie zużyjemy syropu szybko, lepiej zapasteryzować go przez kilka minut.
Świetnie nadaje się do mohito, jak i innych drinków, a także herbat, czy po prostu wody mineralnej z lodem. :)

8 komentarzy:

  1. Pierwszy raz skorzystam z przepisu ,jak widze jest bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie🙂 mam mnomnós mięty na działce więc wykorzystam przepis, jak najbardziej🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. mam na mojej działce DUŻO mięty pieprzowej,mocno pachnie!! z pewnością wykorzystam ten przepis... Przed pójściem do pracy na działce zrywam garść liści miętowych, rozgniatam w rękach i smaruję tą "masą" odkryte miejsca;ręce, nogi, twarz ... KOMAR NIE SIADA, ani MESZKA!! a ja rozkoszuje się tym pięknym,świeżym zapachem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. A z czego jest zrobiona naklejka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie ścięłam izostawilam na noc jutro zobaczę co mi wyszło

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucić miętę ito jeszcze gotować czy wyłączyć gaz bo nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko wrzucić do zagotowanej zalewy i nie gotować, odstawić na 24h.

      Usuń
  7. Robie kolejny rok i wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń

.