expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

środa, 14 października 2015

Gnocchi buraczkowe



Włoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :)
Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków.
Można oczywiście także podawać je solo, czego jestem gorącą zwolenniczką.
Dziś w mojej wersji polane są sosem z oliwy z oliwek i przypraw.
Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem.
  • 2-3 małe buraczki
  • ok. 250g ziemniaków
  • ok. 70g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko


do podania:
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z  cytryny
  • sól
  • szczypiorek


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia.
Przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy by nie było grudek.
Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry.
Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do ziemniaków.
Do warzyw wbijamy jajko i mieszając dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
W zależności od tego, jaki gatunek ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości mąki pszennej będzie potrzebować ciasto. Jednak najważniejszą sprawą jest, by nie wyrabiać go zbyt długo.
Powinno być gładkie i nie kleić się.
Z gotowego ciasta tworzymy kluseczki metodą taką, jaką nam jest najwygodniej.
Można odrywać kawałki ciasta i spłaszczać widelcem lub rolować i odcinać  kopytka.
Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i czekamy aż wypłyną.

Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, odrobiną soku z cytryny i większą szczyptą soli.
Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość oliwy do wielkości ząbka czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!




2 komentarze:

.