- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 żółtka
- pół łyżeczki soli
Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy w niej dołek.
Wbijamy do niego jajka i wlewamy żółtka.

Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części.
Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu.
Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania.
Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki.
Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia.
Następnie wrzucamy go do osolonej wody z odrobiną oleju i po ugotowaniu cieszymy się smakiem. :)
jak domowy to zawsze jestem za ;)
OdpowiedzUsuń