expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

piątek, 6 listopada 2015

Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą


Nie jestem zdania, że z polędwiczki nie da się wyczarować niczego, co będzie jednocześnie proste w wykonaniu, ambitne i smaczne.
Tym razem przedstawiam smażone bez tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :)
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
  • kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego
  • 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej
  • 2,5 łyżki konfitury gruszkowej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • duża szczypta chilli
  • na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki
  • mała płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • suszone gałązki tymianku do dekoracji



Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi.
Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy w miseczce i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie przekładamy ją do rondelka i kilka chwil odparowujemy na niedużym ogniu.
Nie powinna mocno zmniejszyć objętości, a jedynie delikatnie zgęstnieć.
Jeśli konfitury mają duże kawałki owoców, warto je przedtem zmiksować blenderem.

Rozgrzewamy patelnię do smażenia bez tłuszczu (u mnie groszkowa).
Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy w wysokiej temperaturze, z każdej strony góra po jednej minucie (uważając, by mięsa nie przesmażyć i nie wysuszyć!, ma się tylko zamknąć)
Po tym czasie polędwiczki smarujemy glazurą i obracamy, to samo robimy z drugą stroną mięsa.
Na dosłownie kilkanaście sekund przed końcem smażenia kładziemy na mięsie ser i czekamy kilka chwil aż zacznie się rozpuszczać.
Szybko przekładamy mięso na przygotowany wcześniej talerz i cieszymy się smakiem soczystego mięsa z patelni :)
Podajemy z małymi karmelizowanymi marchewkami i ulubioną kaszą.




patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl


Ambitnie i zdrowo

6 komentarzy:

.