expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

sobota, 30 maja 2015

Syrop z mięty



Jeśli ktoś ma ogródek działkowy lub po prostu mieszka poza miastem wie, jak potrafi plenić się mięta. Gdy już zacznie rosnąć, nic jej nie powstrzyma i zapas tego zioła mamy zapewniony właściwie do późnej jesieni.
Szczerze polecam wykorzystywać jej jak najwięcej w sezonie letnim.
Jednym z najprostszych sposobów na miętę jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami.


  • 1 litr wody
  • 15 długich, świeżych gałązek mięty
  • 4 duże plastry cytryny
  • 250g cukru


Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy.
Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek.
Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do słoików/butelek.
Jeśli nie zużyjemy syropu szybko, lepiej zapasteryzować go przez kilka minut.
Świetnie nadaje się do mohito, jak i innych drinków, a także herbat, czy po prostu wody mineralnej z lodem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.