expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami


























Łopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka.
W moim dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej.
Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :)


  • 0,5kg mięsa z łopatki
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju do marynaty 
  • posiekana natka pietruszki do posypania


Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski.
Z ziół oraz oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy mięso.
Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło.
Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny.
Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej.

Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka.
Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę.
Całość przesmażamy przez około 5 minut, po czym dokładamy posiekany/przeciśnięty przez praskę/otarty na tarce czosnek i ponownie mieszamy.
Przesmażamy jeszcze minutę i przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy pokrojone w półtalarki ziemniaki.
Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić.
Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co mięso i wszystko razem mieszamy.
Równomiernie rozkładamy wszystko w naczyniu i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Całość zapiekamy około pół godziny.
Podajemy gorące, posypane natką pietruszki z surówką z pomidorów.

Sztuka mięsa edycja letnia

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, takiego szukałam... Jakiej wielkości ma być kostka mięsa? Zapiekamy bez przykrycia? Na jakim programie piekarnika ?Próbowałam kilka razy zrobić łopatke w kostke razem z ziemniakami ale mięso wyszło bardzo suche a ziemniaki blade..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kroje kostkę ok 2 cm. Trzeba piec pod przykryciem ok 1,5h i pół godziny bez przykrycia. Łopatki ok 1 kg. Ziemniaki kroje na 4 części, chyba że są większe to na 8.

      Usuń

.