Przepis świetny nie tylko na obchody Halloween. ;)
- 1 nieduży kalafior
- 800g mielonego mięsa z łopatki
- 100g cienkich plastrów boczku
- 4 ząbki czosnku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżki pieprzu cayenne
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki przegotowanej wody
Kalafior płuczemy w zimnej wodzie i pozbawiamy go liści.
Zanurzamy go całego w osolonej wodzie i gotujemy przez około 15 minut, nie powinien jednak ugotować się całkowicie.
Po upłynięciu kwadransa wyjmujemy kalafior z garnka i pozostawiamy do ostudzenia.
Mięso mielone wykładamy do miski.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do mięsa.
Dodajemy do niego także sól oraz pieprz, papryki w proszku i dwie łyżki przegotowanej wody.
Wszystko razem dobrze wyrabiamy.
Pół słoiczka koncentratu lekko rozrzedzamy wodą i za pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior.
Następnie delikatnie nakładamy na niego przyprawione mięso mielone.
Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało.
Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało.
Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;)
Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Smacznego. :)
świetne jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńWow :), ale obrzydliwie wygląda.
OdpowiedzUsuń