expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

wtorek, 20 stycznia 2015

Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach


















Najlepsze w kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;)
Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka.

  • 1 duża pierś kaczki ze skórą
  • 1 spora mandarynka
  • 2 jabłka
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania


Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Skórę na mięsie nacinamy w kratkę, ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod spodem.
Z każdej strony oprószamy pierś dość obficie majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem i przekładamy plastikowej miseczki.
Wyciskamy na mięso sok z mandarynki.
Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną.
Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry.
Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim ogniu, podsmażamy na niej kaczkę z każdej strony, aż lekko zbrązowieje i wytopi się tłuszcz.
Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka.
Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je.
Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny.
Pierś dzielimy na połowę.
Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry jabłka.
Podajemy na podgrzanym talerzu z konfiturą żurawinową i dufinkami. :)




3 komentarze:

  1. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie na zupę krem z poeczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierś na zdjeciu jest wysuszona i pewnie twarda. Proponuje skrócić czas w piekarniku do 15 min to bedzie różowa w srodku i soczysta.

    OdpowiedzUsuń

.