Warzywka, warzywka i jeszcze raz warzywka!
Niby takie sobie proste francuskie leczo, a ugłaskało moje podniebienie na calutki dzień. <3Jadłam je na zimno, na ciepło, z frytkami, solo i wciąż nie mam go dość.
Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie!
- 4 duże pomidory
- 3 strąki czerwonej papryki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia (ok 300g)
- oliwa do smażenia
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki ziół dalmatyńskich
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz mielony do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię.Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli.
Całość szklimy na niewielkim ogniu.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Wrzucamy na patelnię i dusimy kilka minut.
Pomidory także kroimy w kostkę (ja nie pozbawiam ich miękkiego miąższu) i również umieszczamy na patelni.
Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka.
Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy.
Doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut.
Gotowe!
Uwielbiam ratatouille, cudowne, letnie, świeże danie :) Perełka francuska, pięknie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńJadłam je już wcześniej, ale dziś sama robiłam po raz pierwszy i chyba również muszę to przyznać - wyszło świetne. ^_^