Pomogę Ci to wykorzystać. ;)
- 500g mieszanego mięsa mielonego
- 500ml przecieru pomidorowego/soku pomidorowego
- 300ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- przyprawa warzywna uniwersalna
- olej do smażenia
Mięso mielone rozdrabniamy w rękach.
Dodajemy do niego zmiażdżone 4 ząbki czosnku, 1 łyżkę słodkiej papryki, zmiażdżony w moździerzu kumin i sól, pieprz ziołowy.
Wyrabiamy mięso dokładnie i formujemy z niego niewielkie pulpety.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucamy na niego posiekaną cebulę i szklimy ją.
Gdy cebula będzie już gotowa, na patelnię wlewamy sok pomidorowy/przecier z kartonika.
Zasmażamy wszystko razem przez kilka minut, po czym przelewamy do garnka.
Dodajemy do pomidorów wodę, tymianek, bazylię, oregano i uniwersalną przyprawę.
Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu pomidorowego wrzucamy pulpety i gotujemy kilkanaście minut.
Gotowe!
Całość przygotowania zajmuje nie więcej, niż pół godziny, a nie obniża to wcale jakości tego dania. :)
Zrobiłam i wyszło pyszne. Polecam serdecznie, jeżeli ktoś nie ma pomysłu na obiad i nie chce siedzieć w kuchni w nieskończoność.
OdpowiedzUsuń