Proste, szybkie danie, jakie uwielbiam.
Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;)
Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa.
- 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka
- 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- mała puszka ananasa
- ew. 2 gałązki selera naciowego,
- opcjonalnie słoiczek sosu słodko-kwaśnego
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry.
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju rzepakowego do momentu, aż się zeszkli.
Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do cebuli.
Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone mięso.
Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta.
Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu.
Paprykę kroimy w niedużą kostkę, selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra.
Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez fasolki) i ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą.
Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż mięso i warzywa będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje.
Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki.
Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody.
Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone.
Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z kalafiorem...
Dlatego ten przepis dobrze jest mieć pod ręką, gdy wszystkie inne pomysły już się wyczerpały. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz