środa, 20 listopada 2013
Domowa ogórkowa
6 sporych ogórków kiszonych
2 ćwiartki kurczaka
1 porcja rosołowa
2 marchewki
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 pietruszka
2 łyżki masła
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, sól
przyprawa warzywna/ kostki rosołowe
Z ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy wywar.
Po zagotowaniu wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości mięsa.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondelku na maśle szklimy cebulę, do której następnie dorzucamy starte ogórki.
Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym wywarem tak, by przykrył ogórki z nadwyżką.
Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu.
Gdy wywar będzie gotowy, dorzucamy do niego startą na dużych oczkach marchew oraz pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Na koniec łączymy wszystko z ogórkami i zagotwujemy.
Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie kwaśną śmietaną.
Porcje podajemy z kawałkami kurczaka, posypane posiekanym koperkiem.
<3
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Domowa ogórkowa najlepsza - jedna z moich ulubionych zup :) Nie rozumiem tylko po dodawać tam kostkę rosołową/vegetę i psuć jej smak :(
OdpowiedzUsuńNie zawsze te składniki muszą ją zepsuć. Byle z umiarem i dobrej jakości. ;)
Usuń