Czas na wyjątkowe śniadanie w kolorze pomarańczy.
Dawno nie robiłam żadnych dań tego typu i muszę przyznać, że tak za nimi tęskniłam, że... zjadłam podwójną porcję. ;_;
Omlet pełnoziarnisty, mus z owocem kaki i sok pomarańczowy... raj na dzień dobry!
(1 porcja)
- 2 jajka
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki
- szczypta soli
- klarowane masło do smażenia
mus:
- 1 małe kaki
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego 100%
- 2 łyżki płynnego miodu
- biały pieprz (czubek łyżeczki)
- szczypta mielonego kardamonu
1. Mus
Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę.
2. Ciasto
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami.
Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy.
Patelnię smarujemy klarowanym masłem, jednak omlet nie może w nim pływać, patelnia powinna być jedynie natłuszczona.
Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, po czym zmniejszamy ogień niemal do minimum i smażymy omlet z jednej strony około 3 minut.
Po tym czasie delikatnie przekładamy placek na drugą stronę i smażymy już nieco krócej.
Przekładamy go na talerz.
3. Finał
Gotowy omlet smarujemy musem, po czym zamykamy go i rozkoszujemy się smakiem połączonym z sokiem pomarańczowym tymbark. :)
Wersja dla łasuchów może zawierać również porcję bitej śmietany... ;)
Oj ależ pyszne śniadanko. Chętnie bym takie zjadła, Już teraz, w tej chwili. Jest słoneczne, jest wiosenne, jest piękne. Prezentuje sie obłędnie i ten sos...
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji placuszkowej
www.basinepichcenie.blox.pl