expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

piątek, 13 grudnia 2013

Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym































Mój wymysł i pierwsze zmagania z zaklejaniem pierogów falbanką...
Nie są może zbyt piękne, ale z każdym kolejnym idzie mi co raz lepiej.
Z tym nadzieniem i w tym cieście, nawet najbrzydsze będą smakowały wybornie!

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite.
(Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami)
Uformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej).

Farsz:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 80g żółtego sera
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • przyprawa warzywna
  • biały pieprz mielony
  • olej rzepakowy do smażenia i gotowania
Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do farszu.
Doprawiamy całość przyprawą i pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku.
Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły.

Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości.
Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki.

W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i oleju, by pierogi się nie posklejały.
Gdy zawrzy, wrzucamy pierogi i gotujemy do wypłynięcia ich na powierzchnię.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego z kilku względów staje się w kuchni niezastąpiony. W przypadku pierogów, świetnie uelastycznia ciasto, sprawia, że zawsze wyjdą z gotowania bez szwanku, a cebula po usmażeniu na nim nie ma nieciekawego posmaku, który potrafią pozostawiać kiepskiej jakości produkty.
Sprawia też, że każdego dnia dodajemy do swojej diety, elementy ważne dla naszego zdrowia, nawet tego nie zauważając. :)

2 komentarze:

  1. Robię podobny farsz,zamiast oleju dwie łyżki roztopionego masła:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chyba do farszu? Bo jakoś niekoniecznie widzę ciasto pierogowe z masłem. :) Pozdrawiam

      Usuń

.