expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ostatnio dodane przepisy

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 7 września 2015

Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem



Mniam! Wielkie pieczarki, pyszny farsz i kilka minut w piekarniku.
W moim wypadku był to debiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu.
Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :)


  • 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu)
  • ok. 350g mięsa mielonego z łopatki
  • 150g mrożonego szpinaku siekanego
  • 4 plastry sera
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz


Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać.
Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy.
4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki.
Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach.
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem.
Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem.
Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu.
Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody i dorzucamy do mięsa.
Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły.
Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 
Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak.
Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem.
Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy.
Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety. ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.