Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni.
Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba.
Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)
- 180 g ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 3/4 łyżeczki cukru
- 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka włoskich ziół
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Letnią wodę przelewamy do miski i dolewamy do niej drożdże.
Mieszamy, aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z wodą i drożdżami.
Dodajemy sól, oliwę z oliwek oraz zioła.
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, następnie ciasto dobrze wyrabiamy za pomocą (specjalnych świderków do ciasta drożdżowego) miksera.
Na początku przez 2 minuty na niskich obrotach, a następnie przez około 10 minut na średnich.
Ręce smarujemy oliwą i wyjmujemy ciasto z miski i formujemy z niego kulę.
Miskę również smarujemy oliwą i wkładamy do niego ciasto.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki.
Odkładamy je na posmarowany oliwą blat, posypujemy lekko mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny).
W tym czasie rozgrzewamy kamień.
Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy je z blatu i kładziemy na rozgrzany kamień.
Pieczemy o uzyskania rumianej skórki.
Są prze-py-szne!
Idealne do śniadania.
uwielbiam ciabate i panini <3 cudo
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń