W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka.
Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :)
Na dwie porcje:
- 2 kacze nogi
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki otartego majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka miodu pszczelego
Nogi kacze dobrze myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej.
Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub nawet dłużej.
Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki.
W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku.
Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz