Czyli dobry obiad w 5 minut.
dla 4 osób:
0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
4 średnie czerwone papryki
1 spory pomidor
3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych
3 ząbki czosnku
łyżka stołowa ostrej papryki
łyżeczka kuminu rzymskiego
łyżka koncentratu pomidorowego
sol, pieprz
Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki i wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości.
Należy uważać, by się nie rozgotowały.
W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso.
Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy.
Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając.
Gdy papryki są miękkie, wykładamy je delikatnie na durszlak i dajemy odcieknąć.
Łyżką nakładamy w nie farsz, zamykamy i podajemy na talerzyki.
Nic prostszego, a jak pysznie. ;)
Bardzo ciekawy przepis. Witam w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń